Черно море като пресечна точка на стратегически интереси - заместник-министърът на отбраната на Германия Симтие Мьолер

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Германия остава посветена на подкрепата за Украйна и доказателство за това е предоставянето на още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Това каза в специално интервю за "Светът и ние"заместник-министърът на отбраната на страната Симтие Мьолер. Николай Кръстев разговаря с нея и за сигуростта в региона на Черно море и съюзническата група на България, Румъния и Турция. 

Николай Кръстев: Черно море става все по-нестабилна зона заради руските действия там. Как гледа Германия на този процесите на нестабилност в Черно море?

Симтие Мьолер: Гледаме на Черноморският регион, на самото Черно море като, на пресечна точка от стратегически интереи. Поради това подкрепяме инициативата, на България, Турция и Румъния по отношение на противоминните мерки, например. Това е една много добра инициатива. Според нас регионалното сътрудничество укрепва регионалната стабилност.

Николай Кръстев: С това е свързан и следващият ми въпрос. Тази обща група между България, Румъния и Турция, смятате ли, че ще допринесе за стабилността в нашия регион и особено в Черно море?

Симтие Мьолер: Аз вярвам и Германия вярва в това и затовя я подкрепяме. Добре е да имаме партньори, съюзници, с които да работим заедно, за да противодействаме на заплахите в региона. Би било добре, ако и други страни могат да се присъединят като предоставят персонал или експертиза.

Николай Кръстев : Как гледате на руското господство в Черноморския регион, защото то представлява голям проблем още от анексирането на Крим, и преди това с окупирането на 20% от територията на Грузия. Как в Германия гледате на това руското поведение в този регион?

Симтие Мьолер:  Гледаме, разбира се, с голямо безпокойство, но виждаме и други заплахи. Например, заплаха за свободата на корабоплаването. Въпрос, поради който Германия е много активна и по други инициативи. Например, тази година отново ще участваме в Индо-Тихоокеанското разполагане, като по този начин заявяваме твърдо нашата позиция за свободата на корабоплаването, която е в основата на международния ред. Това също трябва да се случи и в региона на Черно море, поради което ние подкрепяме всяко действие за стабилизиране на международния ред, основан на международни правила и установяването на сигурността тук. 

Николай Кръстев: Осигуряването на оръжия на украинците е ключов въпрос за стабилността на ситуацията в Украйна с оглед на руската инвазия там. Трябва ли Германия още по активно да произвежда оръжия за украинската страна?

Симтие Мьолер: Ние сме много активни поддръжници на Украйна. В Европа ние сме най-силният им поддръжник. Съвсем наскоро, преди два дни, решихме да дадем още една система Patriot за въздушната отбраната на Украйна. Ние силно подкрепяме Украйна и ще продължим да го правим и тази година, защото увеличихме бюджета, с който разполагаме, тоест, частта от бюджета, който е за Украйна. Имаме увеличение от 5 милиарда на 7 милиарда, които ще бъдат използвани за подкрепа на Украйна с оръжие. Вярвам, че това е много силен сигнал и ние ще продължим да подкрепяме Украйна още по-силно.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад