Честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Регионалния исторически музей в Благоевград с изложбата "Безсмъртният апостол Гоце Делчев" отбелязват рождението на големия българин. Изложбата включва снимкови материали, документи и печатни материали.

Директорът на музея д-р Кирил Алексиев каза, че изложбата е интересна, тъй като съдържа оригинални документи, излезли от ръката на Гоце Делчев.

По думите му днес честваме годишнината на един човек, който по съизмеримост може да се нареди до Левски.

Гоце Делчев е фигура, която надхвърля и регионалните граници, и националните граници. Това е човекът, който с безспорния си авторитет изгражда революционната организация в Македония и Одринско и я превръща в незаобиколим фактор. Делчев стои в основата на създаването на въоръжената сила на ВМРО. Успява да тушира различните противоположности между големите лидери в организацията по това време, успява да я превърне в изключително силна организация, която осъществява Илинденско-Преображенското въстание.

Празниците в Благоевград ще продължат с шествие, което ще започне от Съдебната палата в 17:00 часа и ще свърши на площад "Мадекония" с поднасяне на цветя пред паметника на Гоце Делчев. Очаква се за тържествата да дойде и президентът на Република България Румен Радев.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад