Промените в Конституцията - позициите на управляващи и опозиция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В 47. НС ще има временна парламентарна комисия, за която основна задача ще бъдат промените в Конституцията. Комисията обаче ще е без представители на опозицията, след като от ГЕРБ, ДПС и Възраждане отказаха да предложат свои членове. Защо? И по същество - за онова, което се очаква от тази комисия разговаряхме със заместник-председателя на ПГ на "Демократична България" Атанас Славов и Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

По думите на Чолаков желанието на ГЕРБ е било да провери дали ДБГ, които са инициатори за създаването на тази комисия, са готови да извървят още една крачка и да дадат поне съпредседателско място на тази комисия, макар че в нормалния случай председателското място на точно такава комисия би следвало да се ръководи от опозицията, това е политическият принцип.

Според Атанас Славов предложението е за комисия, която е създадена на паритетен принцип - всяка политическа сила, независимо от нейната големина, излъчва по двама представители, това беше опит да се включи опозицията равноправно. За председател беше предложен човек, който има безспорен принцип за това темата за съдебна реформа да стане доминираща в българското политическо пространство - това безспорно е Христо Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад