COVID-19 "Омикрон" - ситуацията в Южна Африка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До десетина дни ще стане ясно каква е степента на ефективност на съществуващите ваксини срещу новия вариант на КОВИД-19. В Република Южна Африка, където първо беше засечен Омикрон, започнаха тестове за въздействието му върху напълно имунизирани или преболедували. Повече за ситуацията коментира Александър Васев, който живее в Република Южна Африка.

Броени часове след като някои европейски държави наложиха рестрикции на пътуването към и от Южна Африка на високо политическо ниво реакцията беше, че това е вид наказание към медиците, които са си свършили добре работата и са идентифицирали този нов вариант. Местните жители са много притеснени от ситуацията, особено свързаните с туристическия сектор, обясни адвокат Александър Васев.

Президентът на републиката Сирил Рамафоза се обяви срещу рестрикциите и не повиши нивото на местни ограничения, които се налагат в Южна Африка от началото на пандемията, допълни той.

По думите му за момента няма сведения колко от заразените в страната са с новия вариант, нито колко от починалите са били носители на вируса. Той обаче отбеляза, че се наблюдава растеж на случаите. "Миналата седмица бяха около 500 на ден, сега са около 2300", каза още Васев.

Около 24% от населението е ваксинирано, посочи той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад