Цветан Цветанов: Хора като Симона Радева нямат място в МВР

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не съм се запознавал със случаите на  Георги Семерджиев, но от това, което чета в медиите,  ми прави впечатление, че той многократно е нарушавал Закона за движение по пътищата, управлявал е автомобил след употреба на наркотици. Ако месец преди катастрофата органите на МВР бяха свършили своята контролна функция, можеше да се избегне тази трагедия с две човешки жертви. Това заяви пред "Денят започва" бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

“Един месец преди катастрофата той е бил в състояние на използване на наркотици и избягва от контролните органи, които са били длъжни да осъществят необходимото издирване и да бъде санкциониран, защото когато видиш, че този човек е рецидивист на пътя, трябва да се действа много по-адекватно", продължи той.

По думите му ние “имаме проблем с цялостната политика на държавата, свързана с пътната безопасност”. След създаването на Държавната агенция за пътна безопасност, чийто бюджет тази година година е над 4 млн. лева, не са постигнати никакви конкретни резултати. Със законодателна промяна от 2012 г. 50% глобите, събирани от нарушителите да отиват във фонд, с който да се осигурява необходимата инфраструктура, припомни той и допълни:

"От 2017 до 2020 г. във фонда са постъпили 193 млн. лева. Ежегодно, обаче, са разходвани средства за техника около 4-5 млн. лева. Трябваше да се изгради инфраструктура с видеонаблюдение и тогава полицаят нямаше да има възможност за диалог с нарушителя и корупционни действия."

Цветанов заяви, че е трябвало парламентът да изслуша вътрешния министър и главния секретар на МВР, за да се изясни цялостната хронология на събитията около катастрофата на бул. "Черни връх".

"При толкова години пътнотранспортни произшествия няма как да не си забелязан от органите на реда, това оставя усещане за чадър", подчерта той.

Според него след като полицаи нееднократно са помагали на Георги Семерджиев, е вероятно много от доказателствата около катастрофата да са заличени:

"В момента ние имаме само едни телефонни апарати, от които можем да видим с кого е контактувало лицето, и да се види дали има някой на държавно ниво, който да го е прикривал."

Хора като Симона Радева нямат място в МВР - те са капката катран в системата, заяви Цветан Цветанов. Същевременно има и много достойни хора, които са отдадени на професията си, но подобни случаи създават впечатлението, че всички служители са "маскари".

Какво още каза той вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад