Цветан Цветков: АПИ е провела незаконосъобразна процедура за избор на изпълнител на тол системата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

44-ото Народно събрание възложи на Сметната палата да провери договорите на Агенция "Пътна инфраструктура" за изграждане и експлоатация на тол системата. Отне ни година и половина, за да приключим с одита. Една от причините този одит да се забави във времето е, че на одитния екип не беше предоставена съществена информация от Агенция "Пътна инфраструктура", каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Агенция "Пътна инфраструктура" е провела незаконосъобразна процедура за избор на изпълнител на мониторинг, експлоатационна поддръжка и надграждане на тол системата. Незаконно избрана процедура "договаряне без предварително обявление". Защо е незаконосъобразна тази процедура? Защото се прилага при специфични условия. Трябва да са налице основания за конкретен изпълнител, когато той няма конкурент, обясни Цветков.

Става дума за два договора, сключени от АПИ с една и съща фирма за изграждането и функционирането на тол системата. Първият договор е на стойност 150 млн. лв., сключен за проектиране и изграждане на тол системата.

„След приключването на този договор фирмата изпълнител предава на АПИ цялата техническа документация, вкл. и кода, тъй като тя е изградена със софтуер с отворен код, с който може да се работи по тази система. По силата на първия договор АПИ е разполагала с кода и авторските права да се надгражда тази система. Тя е можела да проведе открита процедура, но не го е направила. Провела е процедура "договаряне без предварително обявление". И Сметната палата е съставила акт за административно нарушение, след което ще се прецени дали да се наложи глоба“, каза Цветков.

Общественият интерес не е бил защитен, тъй като прогнозната стойност от 118 млн. лв. не е изчислена. Общественият интерес би бил защитен, ако е проведена открита процедура, обясни още Цветков.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад