Георги Свиленски, БСП: Отиването на избори в момента е по-страшно даже от това ГЕРБ да управлява

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски каза пред БНТ, че нямат намерение да бавят мандата, въпреки че по Конституция той няма срок. В момента, в който постигнат съгласие кой да бъде министър-председател ще го предложат на президента. Свиленски не коментира конкретни имена. Той заяви, че очакват да чуят предложение от "Продължаваме промяната" и това може да стане още днес.

"Нормално е най-голямата политическа сила да излъчи кандидат за премиер. Много имена се спрегнаха. Нашата позиция спрямо Кирил Петков е заради действията му по изгонване на руските дипломати. Кирил Петков сам даде крачка назад и вече не е кандидат. Темата с Асен Василев и другите кандидати очаквам "Продължаваме промяната" днес да ни информират. Доколкото знам събота и неделя са имали срещи."

Кандидатурата на Кирил Петков не стои на дневен ред, смята Георги Свиленски, след като той самият е направил крачка назад след изгонването на руските дипломати и така всъщност е дал възможност за преговори за нов кабинет.

"Надявам се в разговорите да чуем аргументи - само ние не искаме този или онзи не е аргумент. Не може един човек или двама да е проблем на съществуването на едно правителство."

Свиленски каза, че не са говорили за разпределение на министерства и за конструкцията на новото правителство. Не отговори дали "БСП за България" ще поискат външно министерство. По думите му първо трябва да се обединят за програмата, която е съставена съвместно с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Остава да убедят и "Има такъв народ", които не са участвали в изготвянето. Иначе според него темите Русия и Македония са решени:

"В програмата е записано - полагане на усилия за възстановяване на отношенията с Руската Федерация. Това показва, че е направено нещо, което трябва да се поправя."

Предвижда се също възстановяване на разговори с всички възможни доставчици на газ - това включва и "Газпром". Програмата е разписана за шест месеца, което не било срок за съществуването на правителството, а за решаване на проблемите. Свиленски, който вчера получи папката с мандата в президенството, призна, че няма да е лесно:

"Поставиха се много разделителни линии, партньорите прекрачиха и граници с лични нападки, надявам се с преговорите да изчистим тези противоречия. Не може да поставяш условия кой да е лидер на партия, нека всяка партия да си решава вътрешно нещата, а за България - да се решава на масата за преговори. Отиването на избори в момента е по-страшно даже от това ГЕРБ да управлява", заяви председателят на парламентарната група на "БСП за България".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад