Д. Митрев: Ако конфликтът Русия – Украйна приключи по-бързо, това ще се отрази и на борсовите цени на природния газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Петте национално представителни работодателски организации на среща с премиера, вицепремиера и министъра на енергетиката са поставили въпроса, че компенсациите за небитови потребители трябва да продължат и месец април, каза председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Получихме уверение от страна на правителството, че в следващите дни ще осъществим още срещи, в които да изчистим този нов механизъм за компенсиране на всички небитови потребители, обясни Митрев.

Митрев посочи, че се търси трайно решение за промяна на правилата на Българската независима енергийна борса.

„Да разговаряме с КЕВР, Министерството на енергетиката и производителите и търговците на електрическа енергия да търсим възможност за друг механизъм, некомпенсаторен, по който за година или две напред ще се осигури на бизнеса предвидимост, сигурност и сравнително една цена за целия този период“, подчерта Митрев.

Това по думите му дава надежда, а не спокойствие. „На този етап не можем да кажем, че можем да бъдем спокойни, защото не знаем какво ще се случи утре".

Той е убеден, че ако конфликтът Русия – Украйна приключи по-бързо, това ще се отрази и на борсовите цени на природния газ. „До месец май, когато е следващото регулаторно решение на КЕВР, може да има промяна в прогнозата и тя може да бъде в посока надолу. Има възможност природният газ да поевтинее", каза още Митрев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад