Д-р Брънзалов, БЛС: Оставката на председателя на НЗОК е въпрос на време

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ръководството на БЛС беше поканено от НЗОК на среща вчера. Такава обаче не се състоя. Защо - темата в "Денят започва" коментира д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

По покана на Надзорния съвет трябваше да се срещнем и да се разберем за нещата, които трябваше да бъдат обсъждани. Долу охраната обаче, изобщо не ни пусна да се качим до четвъртия етаж. Изчакахме в приемната. Стана 14:30 - определения час и бяхме допуснати. Оказа се обаче, че в залата има заседание на Надзорния съвет. Джентълменски изчакахме на терасата повече от 15, че и 20 минути. Нямаше никой да излезе и да ни каже нещо като нормален домакин. След 20-тата минута ние решихме, че няма какво повече да правим там, обясни Брънзалов.

Основно трябваше да се обсъжда методиката, по която евентуално трябва да бъдат разпределени средствата, които остават неусвоени в системата на здравеопазването. Поради факта, че тази година имахме основно проблем с ковид епидемията и лечебните заведения не можеха да извършват основната си дейност, по която им е гласуван бюджет по НС. При това положение, силите бяха хвърлени в борбата с ковид и по пера остават съответни суми, обясни д-р Брънзалов.

По думите му, от НЗОК са се съгласили "бурно" срещата да се стриймва и да е публична, а след това "тихо" са отказали.

Причината този разговор да не се случи, не е от страна на българските лекари, подчерта д-р Брънзалов.

В този момент, който клати системата, който вкарва допълнително напрежение в нея, трябва да поеме пълната отговорност за всякакви последствия, категоричен е той.

Не - така отговори д-р Брънзалов на въпроса дали може да се разговаря с това ръководство на НЗОК. По думите му, оставката на председателя й Петко Салчев, е въпрос на време.

Той заяви още, че е необходимо увеличение в цената на пътеката за ковид.

 

Вижте разговора във видеото.