Д-р Брънзалов: Не можете сами да си направите антигенен тест

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бързите антигенни тестове ще се добавят като възможност за диагностика на COVID-19. Решението е правилно, но малко закъсняло, заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Той припомни, че предложението е било именно на БЛС още от август месец тази година.

"Антигенен тест може да осъществи единствено лекар. Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам", каза д-р Брънзалов.

Той обясни, че сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата.

"Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите."

Д-р Брънзалов обясни, че се надяват в най-скоро време, заедно с PCR тестовете, да може да се назначават и антигенни тестове. В големите градове има достатъчно на брой разкрити COVID кабинети, в които тестът може да се направи безплатно. Медицинските лица там са обучени и могат да качат резултатите и в COVID системата.

Антигенните тестове се правят на хора с клиника, припомни Брънзалов. При PCR теста нещата стоят по различен начин. Пациентът може да е вече здрав, но PCR-ът да му е положителен, да няма антигенът, който заразява останалите в обществото.

"PCR тестовете са златният стандарт. Когато, дори при отрицателен антигенен тест, пациентът има клиника, трябва да му се направи PCR с цел уточняване на диагнозата. Напрактика пациентите, които имат симтоми, те са с положителни тестове", каза председателят на БЛС.

Той каза, че не препоръчва на общопрактикуващите лекари да тестват паиентите в кабинетитите си, тъй като в техните кабинети се прегеждат и здрави хора.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад