Д-р Данчо Панчев: В момента ваксинираме с налични количества

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До края на работния ден вчера всички, които успяха да стигнат до Инспекцията, взеха известно количество ваксини, това заяви в "Денят започва" д-р Данчо Панчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

Той обясни, че предварително заявените ваксини не са били получени в пълния си обем, тъй като целта е да се постигне по-голяма всеобхватност на нацията. "Имаше реална опасност, ако дадем пълните количества на общопрактикуващите лекари, да няма достатъчно ваксини до края на дена в Инспекцията".

По думите му това вече е поправено и ваксини в Столичната здравна инспекция има, общопрактикуващите лекари могат спокойно да взимат количества, които са им нужни. Той още веднъж обясни, че не е възможно на този етап да се осигурят пълните количества, които са заявени, тъй като Инспекцията осигурява ваксини и за отделните фази на ваксинационния план.

В момента ваксинираме с налични количества, отбеляза д-р Панчев. Ние получаваме количества и видове ваксини в зависимост от договорните отношения, които има Европейската комисия и ЕС с производителя.

През март ще може всеки да избира с коя ваксина да бъде имунизиран. Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5000 дози от Астра Зенека. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози "Модерна", а до края на седмицата около 53 хиляди Астра Зенека, другата седмица очакваме още ваксини на Комирнат и на Пфайзер. Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад