Д-р Гергана Николова, БЛС: Общопрактикуващите лекари ежедневносе сблъскват с COVID инфекцията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как един общопрактикуващ лекар да работи в COVID-19 отделение и след това да преглежда в своя кабинет здрави бременни, малки деца, да провеждаме имунизации?! Правилата в тази държава не важат единствено само  общопрактикуващите лекари, заяви в ефира на "Денят започва" д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар
 и член на УС на БЛС.
 
"Искам да кажа по повод призива на различни хабилитирани лица, че общопрактикуващите лекари трябва да влязат в системата за лечение на пациентите, че ние и в момента ежедневно лекуваме всички пациенти,които не са абсолютно категорични за COVID-19 инспекция. Тези хора минават през нашите кабинети, няма общопрактикуващ лекар, който да не се е сблъскал с COVID-19 инфекцията - от 19 починали лекари с COVID 6 са общопрактикуващите лекари или една трета от колегите, които сме загубили. Само за последните 48 часа две джипита загубиха живота са - това са колегите от Петрич - д-р Андонов и д-р Василев. Това означава, че общопрактикуващите лекари в България ежедневно се занимават, лекуват и се сблъскват с COVID инфекцията", беше категорична д-р Николова.

Тя добави, че общопрактикуващите лекари нямат никакви лични предпазни средства, осигурени от държавата.

"Всичко, което имаме си осигуряваме сами. Странно ми е твърдението, че трябва да ходим на домашни посещения при болни от COVID. Това означава, че аз ще трябва да си закупя костюма, да се облека като робокоп, да се придвижа до адреса на пациента, да го прегледам. А след това какво правя?! Близките на пациента ме поливат с кофа белина и си тръгвам пеша, защото как да се кача в превозно средство, щом идвам от пациент с COVID инфекция", реагира д-р Николова.

Какво още коментира общопрактитуващият лекар вижте във видеото!

Акценти