Доц. Кайчев: Претенциите от титова Югославия за македонско малцинство у нас будят безпокойство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз, ако Скопие не признае, че националната й идентичност и езикът й имат български корени.

Взаимосвързани са връзката между историята, общото минало и съвремонността, обясни доц. Наум Кайчев, зам.-председател на съвместната комисия между България и Северна Македония. Според него Северна Македония бяга от изправянето лице в лице с обстоятелството, че в миналото жителите на днешна Северна Македоия са били българи, с българско самосъзнание.

Конкретният казус е случаят с Гоце Делчев. Но всъщност това се отнася за голяма част от населението. Според доц. Кайчев претенциите, че подобен процес на създаване на някаква одлена етничност, на някакво национално самосъзнание е протичало не във Вардарска Македония, не в Югославия, а на други части на Балканите, това създава напрежение и в настоящето.

Право на всеки гржданин в България е да се определя като такъв, какъвто е. Но претенциите от титова Югославия за македонско малцинство у нас будят безпокойство.

Вижте целия разговор във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад