Д-р Гергана Николова: Делта вариантът влиза вече в домовете ни, трябва да се ваксинираме

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пред кабинетите расте броят на болните с положителни резултати за COVID-19. Безкрайно притеснително е, че мерките не се спазват - слагането на маски е почти пожелателно. Това каза в “Денят започва” семейният лекар д-р Гергана Николова - член на УС на Българския лекарски съюз.

“Делта вариантът засяга повече пациентите между 20- и 40-годишна възраст, а те пътуват повече. Но заразените не само хора, които са били на море, на почивка. Има и такива, които не са напускали София”, добави тя.

Личните лекари, заедно с лекарите от Спешна помощ, поставят диагнозата на 80-85% от COVID болните, които впоследствие остават на домашно лечение. Ние ги лекуваме, ние ги следим, ние ги контролираме, реагира д-р Николова на въпрос за идеята общопрактикуващите лекари да се включат в по-голяма степен в овладяването на поредната COVID криза.

“Прави се опит да се въведе система с определен брой изследвания, но това трябваше да се случи активно през лятото, когато нямаше толкова много новозаразени”, добави тя.

Д-р Николова настоя за яснота какво и как ще се прави с лечението на пациентите на домашно лечение и подчерта, че е невъзможно личните лекари да се извършват домашни посещения при COVID болни поради липса на каквито и да е условия. Такава практика няма в нито една европейска държава, добави тя.

Какво още коментира д-р Николова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад