Д-р Гергана Николова: Личните лекари трябва да могат да дават направление за изследване за коронавирус

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трябва да се прецени дали общопрактикуващите лекари са на първа линия, тъй като в момента не се разглеждат като такива. Този въпрос ще бъде поставен пред новия министър. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

С идването на есента броят на пациентите с температура ще се увеличи, по тази причина личните лекари трябва да могат да назначат изследване, в момента те нямат тази възможност, което удължава пътя за диагностика, а пациентите са силно затруднени да си платят теста.

Цифрите са по-добри, процентът на новозаразени и заболели към бройката изследвани е по-малък. Д-р Николова призова да няма отпускане и да се спазват противоепидемичните мерки.

Д-р Гергана Николова: Доста неглижираме носенето на маски на закрито. Хората приемат, че това е нещо пожелателно. Ако се носят - не е по правилния начин. Каквото и да кажем - коронавирус има.

За да можем да се справим с инфекцията, трябва да се пазим, себе си и хората с хронични заболявания, както и възрастните, призова д-р Николова.

Според нея е редно учебните занятия да започнат присъствено, тъй като децата са по-слабо засегнати от коронавируса.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад