Проф. Георги Близнашки: Президентът да се избира от Народното събрание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стратегически ход на премиера, добре премислен и добре аргументиран. Така проф. Георги Близнашки, експерт по конституционно право, коментира обявеното от премиера Борисов желание за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията.

Създаде се обстановка в обществото, в която стана ясно, че има претенции към Конституцията. Обръщането към Велико Народно събрание е начин да се излезе от институционалната криза, каза още проф. Близнашки.

Проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер: Тази Конституция е най-добрата в Централна и Източна Европа, но нещата се натрупват. В края на миналата година, за моя огромна изненада, дори Румен Радев започна да говори, че Конституцията била писана набързо. Ама как може да знае той как е писана Конституцията, когато той е чужд човек, той няма нищо общо с политиката, с установяването на демокрацията в България?

Според Близнашки правомощията на президента не трябва да бъдат разширявани, а по-скоро той да се избира от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители.

По думите му в момента има протест на градската десница, за който БСП е опитала "да се закачи за опашката". Близнашки каза, че не трябва да има блокади, с които да се ограничават правата на гражданите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад