Д-р Христиана Бацелова за детския хепатит, колко опасен е той за децата и какви са симптомите му

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес се очаква да излязат резултатите от съмнителната проба за новия, неопределен хепатит сред децата, докладван от редица държави в Европа. Разбираемо се появи и притеснение сред родителите. Затова питаме специалистите дали има повод за тревога.

При всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко при деца или при възрастни, има място за притеснение. Очакваме резултата, който трябва да излезе днес. Има много неизвестни около това заболяване, коментира за "Денят започва" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Тя припомни, че за първи път към 15 април съобщава Великобритания за остър вирусен хепатит с неизяснена етиология и засяга деца на възраст от 1 месец до 16 години. Регистрирани са около 169 случая към 23 април. При 10% от тях се налага чернодробна трансплантация, което е много висок процент и е силно притеснително.

Към днешна дата случаите са вече около 200. Актуални лабораторни изследвания сочат, че при повечето от засегнатите деца не са били установени класическите хепатитни вируси. Има теория, че може би аденовирус е причинител на заболяването.

По думите ѝ говорим за епидемичен взрив, но е трудно да се докаже връзката между случаите. Д-р Бацелова препоръча да се следи за хигиената на ръцете на децата като превенция срещу заразяване. Тя каза, че при съмнение родителите трябва да наблюдават децата си. "При първи симптоми на гадене, повръщане, отпадналост, повишена температура да търсят своя личен лекар или педиатър. При по-тежките случаи може да има пожълтяване на кожата, може да има потъмняване на урината - тя става кафява, както и обезцветяване на фекалиите", каза тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад