Явор Пенчев: Няма да се поддадем на натиска на превозвачите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основен принцип на европейското законодателство при тол системите е, който ползва - плаща, който замърсява - плаща. Този принцип е заложен и в българската тол система, това заяви в "Денят започва" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Той открои, че републиканската пътна мрежа е около 20 000 км. От тях едва 3115 са платени за пътните превозни средства над 3 тона и половина.

"За сравнение обикновените граждани с леки автомобили заплащат винетка за движение по автомагистрали, I клас, II клас, дори и III клас пътища. Така че дори и в момента данъкоплатците плащат за поддръжката на пътищата в България. Всеки един гражданин, дори и да няма автомобил, в момента заделя от своите пари, за да могат тези пътища да се поддържат. По този начин фактически се обезсмисля съществуването на тол системата", обясни Пенчев.

Смисълът на тол системата е да събира средства от реалните ползватели и тези средства да се използват за нейната поддръжка.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че в момента второкласната пътна мрежа е безплатна.

"Ние вече сме провели две големи срещи с превозвачите - първата още в началото на февруари, втората беше през месец април. Там изложихме своите намерения, но също така ние чухме всички искания и възражения на превозвачите. Въз основа на това, което научихме от тях, предприехме незабавни действия - променихме събирането на компенсаторна такса, която беше в размер на 750 лева, за дребни нарушения и нарушения, които се свързват с техническа неизправност на бордовите устройства, като въведохме възможност за заплащане на т.нар. тол такса", обясни той.

Явор Пенчен е категоричен, че управляващите няма да се поддадат на натиска на превозвачите да не се разширява обхватът на тол системата за тежкотоварния трафик. Това би било крайно несправедливо към цяла България.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад