Д-р М.Коралски: Нужен е индивидуален подход и доразвиване на законодателството за хората с увреждания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Проблемите на хората с увреждания няма да свършат нито тази година, нито следващата година дотолкова, доколкото това трябва да бъде една постоянна политика и то политика насочена не към възможностите на държавата, а към потребностите на хора с увреждания.“ Това заяви в „Денят започва“ д-р Минчо Коралски,  изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания .

 

Нормативната наредба, която се отнася до личната грижа, следва да бъде допълнена, за да може да се осигурява 24/7 грижа за хората с увреждания, смята д-р Коралски. Това се отнася особено за тези, коитоса в тежко положение и няма как личните им асистенти да бъдат на 5-дневна работна седмица. Според Коралски Законът не осигурява достатъчна грижа за хората с увреждания.

 

Конвенцита за правата на хората с увреждания се отнася до живота на тези хора във всички сфери – образование, достъпна среда, достъп до работа, пълни права като личности, правата на жените и децата с увреждания. У нас държавата е  все още длъжница на хората с увреждания. Коралски вижда причината в това, че тези хора доскоро бяха „невидимите хора“ в обществото, такъв човек почти се приравняваше с ненужен  човек. Според лекаря задължително е да има индивидуален подход , тъй като няма двама души с увреждания, които да имат еднакви нужди.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад