Тодор Чобанов: След 2 години посетителите ще могат да се възползват от банята в "Овча купел"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проект, педвиждащ реставрацията на банята в "Овча купел", е все по-лизо до осъществяване. Стана ясно, че е преминал през още една инстанция. 

В същото време обаче заложената в него промяна на предназначението на сданието се посреща неоднозначно от жителите на София. Причината е, че след възстановяването, сградата ще се превърне в център за изследване на свойствата на минералната вода.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни, че ще има съхранена една знакова старина, в която софиянци и гостите на града ще могат да се възползват от лечебните свойства на минералната вода. Той обясни, че целта е и да може да се използва банята като спа център, и да функционира и центъра за изседване на водата.

"Нека да няма никакви съмнения, че намаренията са били за възстановяване и използване на минерална вода. Аналогиите с Централна баня са безпочвени", увери Чобанов.

Той обясни, че в "Овча купел" на лице са всички предпоставки за реставрация изцяло в оригинален вид и за възстановяване на оригиналните функции.

"Както показа успешния ни опит в "Банкя", това са бавни процеси на консервация, на възстановяване. Убеден съм след около 2 години първите посетители ще могат за де възползват от услугите на комплекса", смята зам.-кметът.

Очаква се разходите по възстановяването да бъдат съществени, добави той.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад