Д-р Петър Чипев, пулмолог: Ако пациентът бъде диагностициран на време има голям шанс да не стига до болница

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С д-р Петър Чипев, пулмолог и специалист по медицина на съня коментираме ситуацията с ковид пандемията у нас, но също така и промяната на часовото време.

"Би трябвало да концентрираме повече усилия в доболничната помощ, ако пациентът бъде на време диагностициран е голям шанса да не стига до болница. Тези стъпки изглежда се пропускат и от лекари и от пациенти", коментира д-р Чипев.

Карантинирането от ден 1 отдалечава от лекарската помощ, нещата се влошават и се стига до хоспитализации, а от друга страна немалък процент не са крайно наложителни в етапа, в който се случват, според д-р Петър Чипев.

Той посъветва хората да следят най-важните параметри за в първите 7 дни - кръвното налягане и кислороднота сатурация.

Ако сатурацията спада под 95%, това означава, че белият дроб е вече ангажиран и започва да страда повече, отколкото може да понесе организмът от един момент натам.

При кръвното - ако то спада, това също е свързано с доста усложнения.

Важно е човек да има качествен сън, за да изгражда имунитет, промяната на часовото време определено пречи в тази насока, крайно време е тази практика да престане. Така д-р Чипев коментира предстоящото тази неделя преминаване към зимното часово време, когато местим стрелките на часовниците с един час назад.

 

Вижте разговора във видеото.