Проф. Светлозар Елдъров, историк: Когато РС Македония влезе в ЕС с нерешените проблеми, ще консумираме едно голямо не само политическо, но и научно поражение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 2017 г. беше подписан договора за добросъседство и сътрудничество между България и РС Македония, на основата на много несполучлив анализ. Някой си помисли, че може да се инструментализира науката за политически цели. Този договор за мен е несъстоятелен, той е като писмо до Дядо Коледа. Това каза проф. Светлозар Елдъров, историк от  Института по балканистика към БАН в предаването "Денят започва" по БНТ.


"Двете академии са в острието на конфликта, няма никакво сътрудничество. По-голямата част от вината пада върху македонската академия на науката. Нейният председател направи некоректни недопустими политически изявления по отношение на България. Македонският въпрос, това което е създадено между двете държави е направено между политиците, не между историците. Затова македонският въпрос трябваше да бъде решен с политически средства", смята историкът.

"Науката е голяма сила, тя може да се използва, но не и за политически цели", смята проф. Светлозар Елдъров.


Според него сме пропуснали много време.

"С процеса на евроинтеграция на РС Македония, ако не се реши въпроса между двете страни, потенциала на македонската дипломация ще нараства и когато РС Македония влезе в ЕС с нерешените проблеми, ще консумираме едно голямо не само политическо, но и научно поражение", заяви проф. Елдъров.  

Идеята българите в РС Македония да бъдат признати в македонската конституция не се роди сега, тя беше лансирана още през 2008 г., напомни още той.

"Ние сякаш забравяме, че България е член на ЕС от 2007 г., а Македония се стремеше към интеграция в европейската общност. В нас бяха възможностите, те бяха проиграни. Време е да се потърси политическа отговорност на държавниците, които пропиляха тези шансове", заяви проф. Светлозар Елдъров.

"Тези, на които суверена даде право да управляват България, нека да направят среща с българските историци и филолози, от цялата общност да се чуе мнението на българската наука", допълни още проф. Светлозар Елдъров.