Д-р Румен Хичев от Вашингтон: Основният проблем в България е болничната инфраструктура

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Причините за рекордния брой заразени и починали от COVID-19 в САЩ са комплексни. Те включват както събиранията около празниците на много хора на едно място, така и разнородния характер на спазването на мерките - има хора, които ги спазват, и други, които ги отхвърлят.  До момента не си вижда и ръководната роля на определени структури в държавата, които би следвало да поемат инициативата и да насърчават хората да спазват мерките. Това каза за “Още от деня” в пряко включване от  Вашингтон д-р Румен Хичев – ръководител на група в кризисния щаб за коронавируса в Министерството на здравеопазването на САЩ.

“Като че ли има една абдикация на ръководството на държавата от тази проблематика или по-скоро неглежиране”, добави той.

За него новоизбраният президент Джо Байдън апелира към нацията да се носят маски и нe става дума за “императивно задължителни мерки”.

САЩ вече има план за действие, свързан с ваксинацията, съобщи д-р Хичев.

“Очаква се, че първите клинични приложения на ваксината при определени категории хора с по-високи рискове ще започнат още в края на този месец и ще продължи през първото тримесечие на следващата година. През второто тримесечие очакваме да започне масово приложение”, уточни той.

По думите му подобен план може да бъде успешно приложен, ако е осигурена необходимата инфраструктура - и транспортна, и по отношение на съхранение на ваксината при специални условия.

“Трябва да се има предвид, че 10-15 дни са достатъчно дълъг период, за да се организира доставката до потребителя”, обобщи медикът.

Според него основен проблем у нас в битката с COVID-19 е “болничната инфраструктура, защото тя в момента понася тежкия удар от пандемията, особено в условията на втори пик, а някъде дори и трети”.

“Трябва да се обърне специално внимание на болничната инфраструктура и това включва не само материалната база, а най-вече човешкия ресурс. В този ресурс трябва да се инвестира сериозно, защото колкото и да е добра материалната база, ако няма лекари, медицински сестри и санитари няма да могат да се осигурят необходимите грижи за болните”, подчерта д-р Хичев.

Какво още каза той вижте във видеото!