Проф. Ива Христова: Ваксинирането е много важна стъпка за ограничаване на пандемията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По-строгите мерки дават добър ефект и това е доказано във всички страни, в които те бяха приложени. Уточнена е зависимостта между затягането на мерките и намаляването на броя на заболелите и това е много важно предвид задъхващатата се здравна система, заяви в "Още от деня" проф. Ива Христова, зам.-директор на НЦЗПБ.

Място за оптимизъм има и вярвам, че след седмица стойностите на заболелите ще са още по-ниски, посочш тя.

Ваксинирането е много важна стъпка за ограничаване на пандемията и дори и ваксините да са с 95% ефективност, дори да е наложително всяка година да се ваксинираме - определено това е изходът от пандемията. Повторни заболявания са възможни, но те са много редки, отбеляза проф. Христова и допълни, че след като се ваксинират основните рискови групи, ще има голямо снижение на заболелите.

След Нова година се очаква да пристигнат първите ваксини, производство на Pfizer. Що се отнася до рисковете от ваксинирането - усложненията са минимални и са несравними с огромната тежест на заболяването. Ваксината на Pfizer е изпитана на 43 000 души. Следващата ваксина - на "Модерна", е поставена на 20 000 души. По думите на проф. Христова това е достатъчна бройка, за да се видят и опишат рисковете, които са минимални в сравнение с това, което те предотвратяват.

Ваксинирането определено ще намали заболеваемостта, но не бива да се разчита само на него. Трябва да се спазват известни мерки. "Огромна част от хората ще бъдат защитени и това е много важно", подчерта зам.-директорът на НЦЗПБ и увери, че която и от ваксините да изберем, защитата й ще е сигурна.

Проф. Христова обясни какви са условията за съхранението на ваксините, които се очаква да пристигнат в България. Тя уточни, че в началото ваксинирането ще започне в големите областни градове и постепенно ще се стигне и до малките населени места.

"Първите ваксини ще бъдат поставяни от лекари, за да се изпълнят точно препоръките на производителите и да се отстранят всякакви възможности за неспазване и поради това опорочаване на ваксината", каза тя. За да е ефективна ваксината, необходимо е да се осигурят два приема, като различните видове ваксина трябва да се поставят през различен интервал от време - от две до три-четири седмици.

Проф. Христова беше категорична, че, ако се покрият рисковите групи - това до голяма степен ще ограничи разпространението на вируса. Според нея колебание сред рисковите групи относно ваксинирането няма. По-скоро то съществува там, където хората смятат, че са защитени поради възрастта си и са на мнение, че ще изкарат леко заболяването.

Ваксините трябва да се поставят на абсолютно здрави хора "и се препоръчва преди заболяването, а не в началната фаза на заболяването", каза в заключение тя.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти