Д-р София Ангелова: PCR тестовете трябва да се върнат към личните лекари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравното министерство предложи личните лекари отново да имат възможност да издават направления за безплатни бързи тестове за ковид. Темата пред "Денят започва" коментира пулмологът д-р София Ангелова, която също се подкрепи предложение.

    "Острите заболявания и острите респираторни инфекции трябват да бъдат ограничени. Затова най-доброто нещо е пациентът да отиде при своя личен лекар, той да го насочи към PCR, да се установи дали става въпрос за ковид, грип или друга респираторна инфекция. По време на лечението, ако срещне затруднения, тогава да търси помощта на специалист", обясни тя.

Пулмолозите са малко на брой, при тях пациентите идват със записани часове. При тях идват и пациенти с астма, туберкулоза и други белодробни заболявания, подчерта лекарят.

    "Смесването на потоците е недопустимо и мисля, че връщането на PCR тестовете към личните лекари е изключително важно и ще даде спокойствие. В противен случай ще се създаде хаос в здравната система и доболничната помощ", заяви д-р Ангелова.

По думите ѝ маските са важни като мярка, а противоепидемичните мерки срещу ковид помагат за ограничаване на други респираторни заболявания.

"Трябва да преценим кога трябва да се носят маски. Определено разчитам, че вариантите на Омикрон са още по-заразни, тоест, вероятността човек да се разболее е още по голяма, когато е затворено помещение и когато има струпване на хора", заяви пулмологът.

Според д-р Ангелова лекарските кабинети са едно от местата, на които носенето на маски трябва да е задължително.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад