Д-р София Ангелова, пулмолог: Тютюнопушенето е риск и за COVID 19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Спрете пушенето! Пазете белия си дроб!Това съветва д-р  София Ангелова, специалист по белодробни болести, която беше гост в "Денят започва". Днес, в Световния ден на белия дроб, лекарката подцчерта личаната отговорност на всеки от нас да пази респираторното си здраве като ограничи максимално токсичните вещества, които вдишва. Преди всичко да се въздържаме от тютюнопушене, тъй като то причинява над 25 заболявания. Пасиваната пушене е равносилно на активното пушене. Затова пушачите трябва да бъдат отговорни към здравето на заобикалящите ги. 

Що се отнася до опасността от COVID 19, д-р Ангелова наблегна на нуждата да се носят маски и специално подчерта, че в медицинските кабинети те са задължителни. Носенето на маски намалява с 1.5% риска от заразяване с коронавируса. Д-р Ангелова очерта някои особености при лечението на COVID пневмонията, като задължителната компютърна томография. След излекуване от коронавируса, възстановяването на белия дроб продължава до 2 месеца, време в което пациентите са под наблюдение. 

Астматиците, според последни проучвания са по-малко уязвими на коронавирусната инфекция, поради редовната терапия, която им се налага. За тях, както и за всички хора с тежки хронични заболявания д-р Ангелова препоръчва редовно вземане на предписаните им от специалист лекарства. Ако спазваме противоепидемичните мерки, намаляваме и опасността от традиционните грипни инфекции, категорична беше тя. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад