Проф. Балтов: До края на ноември активните случаи на COVID-19 ще достигнат 7-8 000

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Затягат се мрките срещу рапространението на COVID-19 в Европа заради многото нови случаи на заболели. Днес у нас има 290 нови активни случая, така активните случаи вече наближават 5 000. "Отново отиваме към онзи пик, който беше преди двата летни месеца. Мисля, че това отпускане, което беше доста сериозно неглижиране на състоянието, в което е ковид кризата в света и в Европа, ще даде своите лоши плодове и следващите поне 15 дена очаквам да има сериозно увеличение на случаите", каза в студиото на "Денят започва" директорът на Пирогов проф. Асен Балтов.

Голям пик се очаква да започне от ноември месец, предупреди проф. Балтов. Той обясни, че се подготвят за по-лошия сценарий. Прогнозите, че около 20 000 ще бъдат случаите до края на септември се оправдават. Според него до края на ноември случаите ще достигнат 30 000, като активните ще бъдат 7-8 000.

Според директорът на Пирогов трябва да се измисли нова схема. Има определени региони, в които ще трябва да се направят по-строги мерки. В никакъв случай не трябва да се спира работата, категоричен беше професорът и отново призова да се спазват трите "Д". Контролът за момента е много слаб. Самите болни крият своите близки, с които са контактували.

"Смятам, че трябва едно затягане на мерките, но по друг начин." По негово мнение изобщо не е проблем да се носят маски навсякъде. Той призова самите хора да се самоконтролират и да затегнат за себе си мерките.

В момента легловата база е достатъчна, но ако случаите станат много повече, тогава ще се наложи да се върнем към сценария, в който повече болници да имат COVID отделения и да се мисли за изграждането на центрове само за COVID болни. Проблем у нас е, че няма и персонал, който да обслужва COVID болниците. В момента в Пирогов така остро не стои кадровият проблем, успокои проф. Балтов.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад