Д-р Стойчо Кацаров: Най-страшното мина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Омикрон е много различен от Делта варианта. Това позволява и различен подход, но като че ли най-страшното мина. Това каза д-р Стойчо Кацаров в предаването "Денят започва с Георги Любенов".


"Омикрон протича по-леко, така че фокусът се измества към извънболничната медицинска помощ. Затихва ваксинацията. Има един такъв феномен, има хора които при никакви условия няма да си поставят ваксина. Големият брой ваксинации са бустерни дози. Не се разширява обхвата на хората, които ще се ваксинират за първи път", обясни бившият министър на здравопазването.

Според него ако имаше локдаун, смъртността нямаше да бъде по-малка. Д-р Кацаров каза още, че това от което зависи смъртността е състоянието на здравната система. "Нашата здравна система се намира в много лошо състояние. Сега всички видяха какво е състоянието и затова смятам, че се налага незабавна реформа на цялата здравна система", смята д-р Кацаров.

Той изрази мнение, че има "скъсани" връзки между отделните елементи на здравната система.  

Д-р Стойчо Кацаров коментира и случая с починалата жена във Враца. "Един изолиран случай може да е грешка на отделен човек, но това, което се случи във Враца, говори по-скоро за системна грешка, грешка в цялостната организация на Спешната помощ, тя е откъсната от извънболничната и болничната помощ, тези взаимодействия са прекъснати. Правилният подход е Спешната помощ да се интегрира към болничната помощ, за да това да не се случва", заяви д-р Стойчо Кацаров.

"Министърът на здравеопазването не може да носи отговорност, той може да носи отговорност, ако не предприеме мерки и действия да реформира здравната система, така че такива неща да не се случват повече. Ние трябва да дадем време на правителството. Виждам добри знаци в сферата на управление, особено в сферата на правосъдието. Реформата в правосъдната сфера е най-важната задача, другите могат да почакат. Това е по-важно дори от реформата в здравната система", смята д-р Кацаров. 

 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад