Д-р Стратиева: Голяма част от редките заболявания са генетични

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всеки ден българско семейство се изправя пред една от 6000 редки болести, предполага се, че засегнатите у нас са над 400 000 души. Как да се обърнат за помощ? Кой би им ръка? Къде да потърсят експертно мнение? Тези въпроси задаваме на д-р Петя Стратиева, основател на "Ретина България" и председател на "Редки болести България".

"Феноменът, който е повсеместен и не е български, е отсъствието на познание сред медицинските специалисти. Става дуна за 6000 до 8000 заболявания, отново се откриват нови и нови. Характерното за тях е, че в голямата си част те са генетични, което значи, че се унаследяват. Друго, което е характерно за тях е, че за 95% от тях към днешна дата няма клинично лечение", поясни д-р Стратиева. 

От 2017 г. стартират мрежите от болници и специалисти в Европа, които са призвани да свържат експертите, които имат опит. В момента на територията на Европа функционират 24 области на медицината, които свързват над 1500 лечебни заведения, предимно университетски клиники, в които има познание и то се развива, провеждат се клинични проучвания. 

"Това са начините за лечение на един пациент - включването в клинично проучване", отбеляза д-р Петя Стратиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад