Данъчните промени - коментар на Георги Ганев и Любомир Дацов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Всички предложения на Финансовото министерство, на повечето министерства са обърнати към увеличаване контрола върху гражданите и затягане на този контрол, но едностранно само в посока на затягане", отбеляза Любомир Дацов в "Денят започва с Георги Любенов". Според него се нарушава балансът, не всичко трябва да е в полза на държавата и на администрацията.

По отношение на предложенията за данъците Дацов подчерта, че според него ДДС трябва да има единна ставка.

"Това, което направи Асен Василев е абсолютно правилно като предложение. Когато определяш данъчната политика, тя почива на принципи, на модел. Има два основни модела - едната данъчна система е с широка основа, ниски ставки. Другата система е - по-тясна основа и по-високи ставки. При единия модел облагате всичко в основата и имате, например, плосък данък 10%, единна ставка от 20%, която спрямо останалите е относително средна, но без изключения", обясни Любомир Дацов, като допълни, че при другия модел има тясна основа с много изключения, данъчните ставки са различни, опитвайки се да бъдат наказани или облагодетелствани различни групи. Моделът в България от години е с широка основа. 

Георги Ганев изрази съгласие с Любомир Дацов.

"Изначалната философия на българския модел на събиране на данъци е ниски ставки без изключение и оттам висока събираемост. Нашата философия за развиваща се, настигаща икономика е много по-правилна", посочи Ганев. Конкретно за предложението ставката за ресторантьорите да се вдигне в края на годината, а евентуално за хляба и брашното в средата на идната госинатой подчерта, че е съгласувано с ПП-ДБ.

Какво още казаха двамата експерти за данъчните предложения вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад