Даниел Чипев за събитията на 2022 г.: Свидетели сме на една конвенционална война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Както винаги подготвяме събитията на годината, но този път събитията на 2022 г. сме ги нарекли "Войната на световете". Така се прави малко референция към книгата на Хърбърт Уелс, която вдъхнови водещата Аделина Радева. Това каза в студиото на "Денят започва" заместник-директорът на "Новини и актуални предавания" в БНТ Даниел Чипев.

"Няма да влизаме в конкретния сюжет, а ще се опитаме да разкодираме как войната ни променя. Тъй като преди години всички четяхме как войните ще бъдат високотехнологични, ще бъдат за ресурси, ще бъдат в Космоса. Но сега сме свидетели на една конвенционална война - такава, каквато сме чели в учебниците по история. Освен политиката, геополитиката, военната стратегия и фронта, войната промени и икономиката, и бизнеса и дори хората", подчерта Чипев.

Според него тази война за пореден път отключи това противопоставяне в българското общество, което тлее и което от време на време избуява от 2013 г. насам. И тази година отново станахме свидетели, че войната е способна да противопостави различни хора в България, макар войната да се води на друго място.

Даниел Чипев каза още, че войната не е променила журналистиката - тя извади наяве това, което се променя в журналистиката от дълго време и което съществува. Войната по същия начин извади проблемите в журналистическата професия, които бяха извадени от пандемията. И големият проблем в журналистическата професия в България е доверието.

"Хората много повече вярват на измислени неща в социалните мрежи, отколкото на професионалистите - журналисти. И това е голямото предизвикателство - войната още веднъж след пандемията показа, че това е нашият голям проблем", добави Чипев.

БНТ и обществените медии у нас са на първите места по доверие.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте обзора "СЪБИТИЯТА НА 2022: ВОЙНАТА НА СВЕТОВЕТЕ" тази вечер от 20:50 ч. по БНТ 1.

Водещ на специалното предаване е Аделина Радева, продуценти са Мария Митева и Цветелина Йорданова, режисьор – Мария Христова.

2022 година – годината на големия сблъсък. На армии, ценности, очаквания и смисъл, на държави срещу държави, на обществата срещу политиците им, на всеки срещу всеки и на всеки срещу себе си…

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад