Елена Поптодорова: Да не се използва възможността България да заяви политическа позиция заради случая с Христо Грозев е пропуснат шанс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера руският посланик у нас Елеонора Митрофанова беше извикана във Външно министерство. В следобедните часове тя беше на тази среща. Беше питана по две теми - за Христо Грозев и какво се случва в окупираните украински територии, където има информация, че е забранено да се преподава и изучава български език. За всичко това разговаряхме с вицепрезидента на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова.

България има ярки личности. Христо Грозев е една такава личност.  

"Бидейки българин в една международна разследваща организация, каквато е "Белинкет", имаме късмет, че името на България не просто се чува, а се взима предвид и се уважава в най-големите световни дела в момента, а това са действията на Кремъл и действията на ГРУ в нашия регион и въобще по света."

Поптодорова подчерта, че рискът е реален и е истински. Рискът за живота на Христо Грозев е истински.

Вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България попита дали страната ни е използвала този драматичен, но същевременно добър момент, за да заяви политическа позиция.

"Такава позиция отсъстваше. Дори от Президентството четем едно много сдържано и премерено съобщение, но не чуваме политическа оценка в него. Едва в края на четвъртия ден чухме вече и правителството и то, когато стана неудържимо. Да не се използва възможността България да заяви политическа позиция е пропуснат шанс", категорична е тя. "Има страшна предпазливост да се произнесе политически България. Има необходимост да се свика Консултативен съвет, който да работи, говори и да взима решения само и единствено по отношенията с Русия", каза още Елена Поптодорова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад