Даниел Лорер: Одобряването на Плана за възстановяване и устойчивост е истински голямата новина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Напрежението в коалицията е около 3 по скалата от 1 до 10. Тази коалиция съществува, защото е създадена около принципи, а не около индивиди или назначения и тези принципи ни обединяват, макар че сме толкова различни в това политическо семейство, каза в "Още от деня" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той подчерта, всеки един от коалиционните партньори иска да запази коалицията, защото е важно тя да работи за България. По отношение предложението на Христо Иванов от "Демократична България" да бъдат оттеглени и двете кандидатури за гуверньор на БНБ и разговорите да се започнат начисто, Лорер каза, че го оценява и намира за разумно. Освен това продължават преговорите с ПГ на "Има такъв народ".

Министър Лорер посочи, че назначенията в българските регулатори не са част от коалиционното споразумение. В този смисъл няма причина кандидатът за всяка позиция да е само един. На този етап всички опции са още на масата - и или ще се разберем за обща кандидатура, или кандидатурите ще бъдат гласувани, или ще има нови кандидатури.

"Най-важно е БНБ да има гуверньор, който може да изпълнява задълженията си отговорно, тъй като ни предстои приемане в еврозоната", отбеляза Лорер.

По отношение на заплахите към Любомир Каримански, министърът на иновациите и растежа повтори думите на премиера Кирил Петков, че управляващите няма да допуснат в България политически дейци да бъдат заплашвани.

Що се отнася до пътищата той е категоричен, че всички българи страдаме от корупционните практики, влияещи на качеството на строежа на пътищата у нас. "Това, което си казахме като коалиция е, че трябва да работим за в бъдеще прозрачно - да не плащаме за пътища, които не са направени в миналото, но да компенсираме всички онези строители, които са си свършили работата", допълни Лорер и изрази увереност, че консенсус ще бъде постигнат.

Министър Лорер открои, че одобряването на Плана за възстановяване и устойчивост е истински голямата новина в българското общество сега, останалите неща са по-скоро шум.

"Одобрението на 13,5 млрд. от Европа за България, което е около 10% от нашия брутен вътрешен продукт, е наистина огромна новина, защото той ще позволи на българската икономика не само да започне да се възстановява от епимедията и от войната, но и да намери по-устойчиви модели на икономика във всички области, които финансираме с този план", подчерта Даниел Лорер и призна, че е нужна мобилизация от всички министерства, за да може да се възползваме максимално от плана.

Призна, че правителството иска да инвестира пари в България, защото инвестираните пари се множат, а усвоените - изчезват. "Планът за възстановяване и устойчивост е план за инвестиране в българската икономика", каза още той.

"Технологична модернизация" е програма на Министерството на иновациите и растежа и ще стартира вероятно до началото на лятото в рамките на 260 млн., т.нар. "грантови програми", където в рамките на 50% от сумата компании ще могат да закупуват определени видове оборудване.

"Тези 260 млн., заедно със 130 млн., които активирахме по предишната програма за "Енергийна ефективност", ще бъдат глътка въздух за българския бизнес, особено за малките и средни предприятия", посочи още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад