Даниел Митов: Администрация на Байдън трябва да възстанови доверието на съюзниците във Вашингтон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доналд Тръмп допринесе много за разделението в Америка, заяви бившият външен министър Даниел Митов.

„Демократичните общества не може да се очаква да бъдат изцяло обединени и хомогенни. Затова демокрацията е една от най-предпочитаните форми на управление, тъй като изгражда институции, които да балансират тези различия“, подчерта Митов.

„Доналд Тръмп и неговата администрация подцениха драматично пандемичната криза. Вярно е, че ваксината беше изработена много бързо, вярно е, че администрацията на Тръмп имаше дял в това бързо да се включат всички възможни механизми, така че да се подпомогнат компаниите, разработващи ваксини. Но Доналд Тръмп в самото начало твърдеше, че вирусът ще изчезне сам, дори няма да има нужда и от ваксина. Няма ред и план, който да гарантира, че най-уязвимите ще успеят да се ваксинират бързо и първи“, каза още бившият външен министър.

Според Митов администрацията на Джо Байдън тепърва ще трябва да балансира реформата в здравеопазването. Т.е. да погледне елементите, които са добри и от които американските граждани са доволни.

„Доналд Тръмп не започна нито една война. Проблемът е, че направи това с цената на изтегляне на САЩ от важни външнополитически региони. И на практика остави вакуум, в който се наместиха други играчи, които са геополитически съперници на САЩ. Предизвикателствата пред новата администрация са освен да възстанови доверието на съюзниците във Вашингтон, но в същия момент да намери начин да върне геополитическите позиции на САЩ в определени региони – както в Близкия изток, така и в Югоизточна Азия. Тук говорим не просто за конфликтни зони, а за търговски споразумения“.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад