Даниел Митов: Най-вероятно e въпросите от историческо значение да бъдат заметени под килима

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Не видях нищо ново, което да се случи в Скопие, единственото нещо, което разбрахме от двамата премиери, е една нота, която беше договорена много отдавна - за краткостта на името и за отказа на Република Северна Македония от териториални претенции", отбеляза в "Още от деня" зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, бивш министър на външните работи. По думите му това е било договорено още при правителството Борисов - 3. Според него по такива въпроси македонската страна се опитва да търгува и попита какво е изтъргувано в случая, каква е била отстъпката от наша страна трябва да бъде попитан премиерът Петков. "Най-вероятно e въпросите от историческо значение да бъдат заметени под килима", предположи Митов.

"Днес ние нищо не чухме за важните въпроси между двете страни -  за правата на българите в Северна Македония, не чухме нищо за това кога ще бъдат отворени досиетата, ще бъдат обезвъзмездени хората, пострадали от комунистическия режим там с българско самосъзнание, кога ще бъдат променени учебниците, кога ще бъде премахнат езикът на омразата", коментира бившият външен министър. 

Подчерта, че и комисиите са били договорени, някои от тях са били започнали да действат, други не са имали време да започнат. Комисиите не са постигнали нищо особено, защото македонската страна ги е блокирала. 

"Търговско-икономическият подход е важен, той затова е и включен в преговорната рамка, проблемът е, че той не решава проблемите, които са натрупани, а те са тежки, от съвсем друго естество - те са политически и корените им са назад в миналото", заяви Даниел Митов. И отбеляза, че самолетната линия София - Скопие не решава нищо, никой не я иска, подобни опити са правени и от други български правителства, но за момента няма никакъв икономически смисъл за тази линия. 

"Ние всички искаме в крайна сметка този въпрос да бъде решен и да престане да седи като проблем на международните ни отношения, въпросът е как се решава и не може да бъде решен за сметка на българската история", подчерта зам.председателят на ГЕРБ. 

 

Цялото интервю вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад