Международни анализатори: Започва процес на търсене на решение, ангажиращ България и Северна Македония

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Международните анализатори Димитър Гърдев и Любомир Кючуков коментираха в "Още от деня" политическите измерения на ниво резултати по време на срещата в Скопие между премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Като начало на нов вид диалог определи срещата Димитър Гърдев от "Има такъв народ". По думите му няма значение кой е отишъл пръв, щом исканията на България се удовлетворяват. Това говори за наличието на нова обстановка и за това, че предприетите действия водят до резултат.

Любомир Кючуков изрази мнение, че оценката на това посещение беше априорна и беше направена още преди неговото осъществяване. "Тя беше по отношение повече на факта, че има посещение, отколкото на евентуалните резултати, които се случиха". Очевидно е, че има диалог, коментира той.

Гърдев е категоричен, че не може да се говори за никаква задкулисна договорка. "Това, което виждаме, е удовлетворяване на едно от исканията на България и то много важно. То е свързано даже и с езика. И ще видите как в Историческата комисия ще има също пробив, защото отказът от териториални и малцинствени претенции говори точно за това. Цената е разбирателството и постигане на напредък в преговорите на самата Северна Македония".

Според Любомир Кючуков с това посещение се предлага и едно много по-широко активно сътрудничество, което да създаде позитивна обстановка за преговори. "Без решаване на въпросите за историята не може да се постигне съгласие. Въпросът е, че отношенията между двете ни страни не могат да се сведат само до спорове. Ако ние замразим всички други сфери на двустранно сътрудничество, докато се решат спорните въпроси, това би изглеждало много странно.

Той отбеляза, че между двете страни трябва да бъде възстановено доверието, за да бъде постигнато споразумение. Най-важното е, че започва процес на търсене на решение, ангажиращ двете страни. Това отсъстваше на политическо ниво. "Азбучно правило в дипломацията е, че активната страна при едни  преговори, която предлага рамката и проекта за решение, тя обикновено е тази, която има предимство", каза в заключение Кючуков.

Гърдев посочи, че е необходим много интензивен диалог, който да е видим и за двете общества, както и за нашите партньори от Брюксел и САЩ, за да се види кой спира процеса.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад