Даниел Митов: Падането на правителството е резултат от обществен натиск

Предаване: Панорама, 24.06.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пазихме българския национален интерес и гонихме точно такъв тип изход, какъвто видяхме днес. Това каза в студиото на “Панорама” Даниел Митов - заместник-председател на ГЕРБ и депутат от ГЕРБ-СДС, в отговор на въпрос за решението на Народното събрание за сваляне на българското вето върху преговорите за присъединяване на  Северна Македония към ЕС.

Той припомни договора за приятелство,  добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., който не се спазва от Северна Македония и българската държава е принудена да търси гаранции за своите интереси чрез европейски механизми.

"Години наред българската дипломация е търсила да постигне точно този ефект -  да вкара част от въпросите, които са важни за български национален интерес, в преговорната рамка, в заключенията на Съвета и да има референция в преговорната рамка към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани между България и Северна Македония. Борисов и ГЕРБ разпознахме този момент като момента, в който трябва да заемем отговорно и категорично отношение, без значение дали сме опозиция”, коментира Митов и добави: В същия момент управляващите се скриха, министър-председателят се скри.”

Вотът на недоверие мина, защото правителството се самосвали, заяви Митов и допълни, че основните причини са две:

"Първо, поради прословутата арогантност, която се говори. Преди малко чухме - не сме готови на компромиси. Този тип говорене е характерен за хора, които живеят във фантазиен свят, които гледат на нещата бяло - черно, опитват се да лепят етикети. Втора причина са цените на електричеството, храните, торове, горивата - това хората го виждат отвън. Падането на правителството е резултат от обществен натиск, не е случило просто така. Рефлексията вътре в парламента отговаря на определен обществен натиск, на определени обществени условия.”

Какво още каза Даниел Митов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад