Дебатът в ЕП. Коментар на Антоанета Христова и Кънчо Стойчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Европейският парламент дебатира снощи върховенството на закона и основните права в България. Дебатът беше в почти празна зала.

Според проф. Антоанета Христова вчерашният дебат като че ли е разочаровал всички. Според нея той е бил кратък, определени хора са имали право да се изказват в ограничено време, което превърнало аргументите в политически. "Европа няма еднозначен имидж. Европа никога не е гарантирала абсолютно и категорично справедливостта, случваща се в националната държава", заяви проф. Христова. Политическите послания на Европа могат да бъдат приети или не. Важен фактор това, е как реагира обществото на посланията от Европа, което зависи от сила на лидиране на общността. Не може да се очаква Европа да реши проблемите, а трябва да стигнем до успокоение и разумен дебат.

Кънчо Стойчев е на мнение, че цялата конструкция в Брюксел е сбъркана. "Крещи се за демокрация, а всъщност една от трите институции е последна дупка на кавала", смята той. По негово мнение сме видяли една грозна партизанщина. Стойчев обясни, че у нас имаме едно правителство, което е легитимно по всички законни мерки. От друга страна имаме едно необичайно мнозинство от хора, които протестират, също легитимно. Имаме сериозна ситуация на конфликт и последното, което ще ни реши проблема, е Европа. Има сериозни и основателни съмнения в честността на изборния процес, новото е, че намесите са променили резултатите и е прекрачена една червена линия. Въпросът е за това как да направим предстоящите избори честни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад