Доц. д-р Спасков: Около 5% от населението у нас вероятно са носители на коронавирус

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Щабът сега дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но вече не с идеята да се плашим, а с идеята да придобием обективна представа за състоянието, подчерта доц. д-р Спас Спасков.

Най-вероятно вирусоносителите в страната са много повече, от това, което се открива - около 5% от населението, каза д-р Спас Спасков. Според него вгеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата - преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега - в училищата, вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло. Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на една странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци, подчерта д-р Спасков.

Необходимо е да поддържаме един резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди нея. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата - лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.

Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. "Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия", допълни лекарят.

Инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни и според д-р Спасков в скоро време ще се избистри въпросът как тоячно да бъдат финансирани тези отделения.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад