Делян Добрев: 180 млн. евро сме надплатили за руски газ от руски посредници за 3 месеца

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Няма газ нито за хората, нито за бизнеса", заяви в "Още от деня" Делян Добрев от ГЕРБ, бивш министър на енергетиката.

"Няма газ, защото ние месеци наред предупреждаваме, че тези измамни управници от Промяната единственото, което правят е да въртят далавери. Как се стигна до тук и защо се стигна - заради посредниците", отбеляза Делян Добрев.

И показа фактури, с които доказва, че газът досега в България е руски, само че с посредници и скъпо. Посредникът, дъщерна фирма на "Газпром", е същият, който България е ползвала до 2012 г. - Винтерсхал.

"Руска компания на "Газпром", регистрирана в Швейцария, ни доставяше газ до 2012 г. Едва се отървахме от тази компания, този посредник и като се отървахме, газът ни тогава падна с 22%", каза бившият енергиен министър от ГЕРБ. И още една компания - МЕТ, посредник, свързана с руски олигарх и "Газпором".

"За м. юли едната фактура е за за 108 евро, другата е за 111 евро. За същия месец договорът на "Газпром" (от доклад на "Булгаргаз") показва 89.50 евро. Другият договор с МЕТ - цената е 165 евро, при цена за м. юли 129,85", категоричен беше Добрев и нкалкулира, че в единия случай загубата е около 20 евро, в другия случай около 35-36 евро. Тези разлики, умножени по консумацията за последните 3 месеца, по изчисленията на Добрев, правят 180 млн. евро, които сме надплатили да купуваме отново руски газ от руските посредници.

 
Цялото интервю въжте във видеото.

 

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад