Демерджиев: 200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове с РСМ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

200 български граждани са били блокирани на граничните пунктове със Северна Македония в деня на честванията на Гоце Делчев. Това каза в "Още от деня" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той заяви още, че в сряда ще се срещне с пребития в Охрид Християн Пендиков и ще му предложи защита от страна на МВР.

Блокиарните българи са държани в т.нар. "ничия земя", след като са обработени от нашите гранични власти и не са обработвани с часове от граничните власти на РСМ. Това е предизвикало недоволство у тях, но в никакъв случай не радикални настроения, каза служебният вътрешен министър.

Демерджиев смята, че тези три гранично-пропускателни пункта не са действали на европейско ниво.

Европейското отношение предполага безпрепятствено тези граждани да преминат, каза той.

Тяхното обяснение за забавянето беше, че нямат ток, заради което Демерджиев обеща България да им дари генератори.

"Когато има абсурдни обяснения за една ситуация, нормално е да се получи и абсурдно предложение за помощ. Това е моето предложение. То е знак, че ние трябва да бъдем честни в отношенията си", каза вътрешният министър.

Смята, че липса на политическа воля е истинската причина тези хора да не са допуснати до РСМ.

Не сме спрели да подаваме ръка за помощ и то по отношение на политиците в РСМ, каза Демерджиев. Напомни, че още при посещението си в началото на миналата седмица е дал ясен знак, първо за протегната ръка и второ е набелязал всички проблеми, които е помолил да бъдат избегнати при честването на Гоце Делчев.

"Това, което беше неприятно в случая е, че част от проблемите, които набелязах, те не намериха сили и воля да ги разрешат, като не допуснаха много български граждани да се поклонят на мястото, където са положени тленните останки на Гоце Делчев. За съжаление думите делата и обещанията се разминаха", каза Демерджиев.

Обеща да даде необходимата информация на президента Пендаровски, на вътрешния министър и на всеки, който я поиска.

Демерджиев заяви, че многократно България е показала и той самият е дал ясен знак, че посегателствата срещу български културни клубове, езикът на омразата, посегателството срещу Пендиков ражда провокации, които на свой ред раждат насрещни реакции и ако ние не спрем тази вълна, тя ще се превърне в лавина и ще попречи на целите, които имат и двете държави.

Демерджиев заяви, че в сряда ще се срещне с Християн Пендиков и ще му предложи защита от страна на МВР.

"Ако той реши да остане у нас, ще му осигурим физическа защита от служители на МВР. Той все още получава заплахи", каза вътрешният ни министър. Колегите му в РСМ са го уверили, че ще разследват тези заплахи, както и че ще бъдат наказани извършителите на побоя над Пендиков.

По отношение на разрушителното земетресение в Турция Демерджиев каза, че има данни за един пострадал българин, но тази информация в момента се проверява и се чака потвърждение. Няма данни за други пострадали българи към момента, каза още той.

Още в първите часове на нощта след заметресението, нашите служби са влезли в комуникация с турските служби за гражданска защита. Демерджиев е разговарял с президента и министър-председателя, набелязани са мерките, които трябва да се предприемат и помощта, която трябва да се окаже на Турция. Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е започнала комуникация с турската страна, за да уточнят какво им е необходимо.

За Турция, с два "Спартан"-а са заминали 58 служители на дирекцията с 21 машини. Основната помощ е търсене на оцелели изпод развалините, уточни Демерджиев. Спасители от БЧК, заедно с 5 обучени кучета също заминават за Турция. Българските спасители ще отидат там, където поискат турските власти - вероятно в най-тежко засегнатите райони.

Демерджиев разясни, че България е уведомила Турция, че може да помогне и с хуманитарна помощ - палатки, стоки и материали от първа необходимост. "Всичко, което бъде поискано в тази насока, имаме готовност да го изпълним", каза Демерджиев.

Той уточни, че България е била една от първите европейски държави, които са се отзовали в помощ на Турция.

Увери, че ако, недай си Боже, подобно бедствие засегне България, всичко необходимо е направено и на база на наличния ресурс имаме готовност да реагираме.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад