Депутатите на извънредно заседание. Анализ на политолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Депутатите се събират на извънредно заседание днес. Парламентът ще заседава по искане на БСП. Според дневния ред, определен от социалистите, парламентът трябва да гласува проекторешение, с което задължава правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от Covid-кризата. От БСП обаче настояха да бъде изслушан и премиерът Бойко Борисов, и вътрешният министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи по време на Националната конференция на ГЕРБ.

"Решението за оставка е най-трудното за ГЕРБ, въпреки че твърдят обратното", заяви политологът Георги Киряков. Според него е очевидно, че има много обстоятелства, които обвързват и коалиционните партньори, и партия ГЕРБ с управлинето, така че в момента да не могат да подадат тази оставка. На първо място е коалционното споразумение между НФСБ, ВМРО и ГЕРБ, защото се оказва, че има договорка да не се подава оставка еднолично от премиера без съгласието на коалиционните партньори.

Според Любомир Стефанов вътрешното коалиционно споразумение надали би спряло премиера. "Когато корабът потъва всеки се спасява сам за себе си, тъй като на изборите партиите ще се яват по отделно", каза той. По негово мнение ГЕРБ не обира всички негативи. Много ясно се разбира, че отговорността не е само на управляващата партия. По-скоро Борисов отнася лично всички негативи, смята политологът.

В 9.00 часа, когато беше насрочено началото на заседанието, председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че по списък има записани 78 души. Кворум няма. Беше обявена повторна регистрация, като при нея броят на регистрираните депутати отново беше 78. Председателят на парламента прекрати заседанието.

Вижте целия разговор, както и как премина извънредното заседание на правителството във видеото!