Десислава Ахладова: Правителството е задължено да въведе фигурата на прокурор, разследващ главния

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вярно е, че в ЕС няма такава фигура - прокурор, разследващ главния, но трябва да отчетем че Съветът на Европа по делото "Колеви" каза на България, че ще бъде открита наказателна процедура, ако не се въведе такава фигура. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

По делото "Колеви" вероятно е решено, че има нужда от такава фигура. Факт е, че правителството е задължено да я въведе, макар и тя да е екзотична за част от хората, коментира министър Ахладова.

България е в ЕС и се съобразява с абсолютно всички препоръки, които Европейската комисия има към всяка европейска държава. Знаете, че България е осъждана по много дела в Страсбург, за което плащаме всички ние като данъкоплатци, така че това е една от основните причини за въвеждането на такъв механизъм, отбеляза правосъдният министър..

Не можем да кажем, че "замазваме очите" на Брюксел, а изпълняваме решението по делото "Колеви", което казва, че такъв механизъм трябва да бъде създаден, допълни Ахладова.