Десислава Танева: Комуникацията ни с министъра на екологията не може да предизвика водна криза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С министъра на екологията Емил Димитров не сме имали конфликт или спорове, имахме комуникация и мисля, че изчистихме всички детайли. "По никакъв начин тази комуникация не може да предизвика водна криза". Това заяви за "Още от деня" министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Освен това днес на министерски съвет се взеха решения, с които двата язовира "Ахелой" и "Порой" бяха предадени за управление на областната управа на Бургас. "Приключена е и комуникацията по отношение на заповедите, които Министерството на околната среда ще издаде за разделяне на зоните на "Натура" и допустимите дейности при тях. Там също бяха отразени исканията на Министерството на земеделието, което е важно за сектора и за земеделските производители", отбеляза земеделският министър.

Изявлението, което министър Емил Димитров направи в края на ноември, предупреждавайки за задаваща се водна криза, Десислава Танева определи като резултат на негов начин на комуникация и негова личностна характеристика.

"Когато говорим професионално, когато с нашите управленски действия засягаме реален бизнес, сектор, мисля, че трябва да изключим политически оттенък и политически амбиции, за да не навредим. Политическите мандати са временни, но всичко като добавена стойност в държавата, като продукт и доход в крайна сметка се дължи на секторите, които произвеждат", допълни министър Танева.

В общочовешки план 2020 година, която изпращаме, беше много особена, много трудна и за земеделския сектор включително. Тя обясни, че трудността в земеделския сектор се допълва и от незапомнената суша в Източна България. Там бяха отбелязани най-черните рекорди по производствени показатели на основните култури в страната ни.

По думите й положителното е, че е създадена бърза организация. Използван е целият наличен инструментариум, предоставен с решение на ЕК за подкрепа на сектора. Изплатени са средствата. Изключение прави само едно направление по мярка "Ковид" от програмата за развитие на селските райони. "Имахме осигурени от правителството достатъчно средства и предоставихме рекорден брой приеми по "деминимиз" на абсолютно всички сектори в земеделието в България", допълни тя.

Над 30 000 земеделски производители получиха извънредна подкрепа по направления Ковид-1 и Ковид-2 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони. Разплатени са и мерките по Ковид подкрепата и в сектор "Рибарство" и в програмата за виното. България първа пусна нотификациите си по програмите си "Лозаро-винарство", рибарската и Програмата за развитието на селските райони, уточни Десислава Танева.

Беше направено максимално всичко, което беше възможно да бъде направено, заяви министър Танева в отговор на въпрос защо млекопроизводителите са недоволни и искат да протестират. "Единствено не бе направено едно - временната мярка от 800 000 евро за предприятия в млекопреработката. За да се възползваме от този инструмент, ние трябваше да защитим съответните спадове, които не бяха достатъчни към момента", обясни тя.

Във връзка с възстановителния план за всяка сфера от обществото ни, който се очаква и от Европа, министър Десислава Танева посочи, че Земеделското министерство е изготвило три проекта. На първо четене са одобрени два плана. "Първият е проект е за цялостна модернизация, възстановяване на напоителни системи като доставчик на вода за напояване с изградена инфраструктура в цяла България. Вторият проект е за електронно земеделие, което обхваща няколко модула". Тя обясни, че това модернизиране ще осигури производството на храна по екологосъобразен начин и практики, щадящи околната среда. Всеки потребител ще може да проследи пътя, който изминава суровината, която той потребява.

Политиката, свързана с търговските вериги, които се задължават да обособят специално брандирани щандове за нашата продукция, трябва да продължи, категорична беше министър Танева.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни броеве

След оставката на кабинета и преди консултациите при президента - власт или опозиция? 18:30, 16.04.2021 45-ото НС и първото му заседание - говори ген. Атанас Атанасов 12:57, 15.04.2021 Икономиката след изборите. Какви трябва да са първите мерки в социалната политика? 18:25, 14.04.2021 ГЕРБ след вота и преди първия мандат - какво правителство ще предложат от партията на Борисов? Говори Томислав Дончев 15:24, 13.04.2021 БСП ли е ключът към следващото управление? Гостува Георги Свиленски 18:25, 12.04.2021 Третата вълна - началото на края, разхлабването на мерките и ефектите от ваксините. Говори Костадин Ангелов 18:25, 09.04.2021 Политически блокаж след вота! Ново правителство или нови избори 18:15, 08.04.2021 ГЕРБ след изборите - какъв е прочитът на резултатите? Говори Екатерина Захариева 16:21, 07.04.2021 Левицата след вота - в студиото Атанас Зафиров зам.-председател на БСП 18:25, 06.04.2021