Проф. Александър Маринов: Сегашният модел на управление може да угроби и най-добрите намерения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националният стратегически документ на България е проект за дългосрочна национална стратегия, на чиято основа се изграждат всички други управленски решения и програми.Това поясни в студиото на “Още от деня” политологът проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към президента Радев.

През август и септември бяха публикувани първите две части на документа, а днес бе обнародвана и третата.

“На основата на една диагноза на проблемите и причините за тях ние стигаме изводи и предлагаме определени промени. Най-важното за нас, което е решаващо за всичко останало, е, че е необходимо да се заяви, да се възприеме и да се отстоява една ясна ценностна система, ценностни приоритети - не декларирани, а реални”, отбеляза той.

Според него основните проблеми на сегашното управление са “липсата на откритост на обосноваване на решенията, на отчетност и, в крайна сметка, на отговорност”.

“Ние смятаме, че каквито и стратегически цели да възприемем като нация, те изискват една много дълбока реформа държавата, тъй като сегашният модел на управление на държавата е в състояние да угроби и най-добрите намерения”, заяви политологът.

По думите му има много форми на овластяването на гражданите, предвидено в стратегията - например, чрез прилагането на принципите на  отчетността и контрола от страна на гражданите, различни възможности гражданите да оспорят и да се защитят от произвола на властта.

“Ние смятаме, че отношенията между гражданите и държавата са силно увредени, което рефлектира върху липсата на доверие от страна на гражданите, тоест трябва да им дадем възможност да участват във всички фази на управленския процес, да контролират и да се произнасят за резултатите”, добави той.

Какво още коментира председателят на Стратегическия съвет към президента Радев вижте във видеото!

Последни броеве

След оставката на кабинета и преди консултациите при президента - власт или опозиция? 18:30, 16.04.2021 45-ото НС и първото му заседание - говори ген. Атанас Атанасов 12:57, 15.04.2021 Икономиката след изборите. Какви трябва да са първите мерки в социалната политика? 18:25, 14.04.2021 ГЕРБ след вота и преди първия мандат - какво правителство ще предложат от партията на Борисов? Говори Томислав Дончев 15:24, 13.04.2021 БСП ли е ключът към следващото управление? Гостува Георги Свиленски 18:25, 12.04.2021 Третата вълна - началото на края, разхлабването на мерките и ефектите от ваксините. Говори Костадин Ангелов 18:25, 09.04.2021 Политически блокаж след вота! Ново правителство или нови избори 18:15, 08.04.2021 ГЕРБ след изборите - какъв е прочитът на резултатите? Говори Екатерина Захариева 16:21, 07.04.2021 Левицата след вота - в студиото Атанас Зафиров зам.-председател на БСП 18:25, 06.04.2021