Деян Василев: Не е здравословно да има прекалено дълго удължаване на кредитната ваканция

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изтече срокът за кандидатстване за отсрочване на задълженията с до девет месеца.

Към края на февруари има 97 хил. одобрени кредита за отсрочване, като тази цифра спрямо януари и декември не се увеличаваше драстично. Това, което се случи последната една година – домакинствата и бизнесите, които очакваха затруднения, поискаха тази отсрочка. Сега изтече последният срок, но не виждам вълна от нови искания за отсрочка Тези бизнеси и домакинства, които са изпаднали в затруднения, с изтичането на техния деветмесечен максимален срок ще трябва да започнат да заплащат. Това коментира Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

На 23 март изтече срокът за искане на отсрочка. „Бизнесите, които бяха засегнати, поискаха още миналата година и техните девет месеца е твърде вероятно да са изтекли на 31 март или да изтичат следващите 30 или 60 дни. С изтичането на срока кредитите, които сега са третирани като редовни от БНБ, ще се види дали част от тях стават проблемни“, обясни Василев.

Към 28 февруари 13 хил. предприятия са били одобрени за обща стойност на техните задължения - 6,4 млрд. лв. И 84 хил. домакинства за обща стойност – 1,8 млрд. лв.

Василев заяви, че се очаква да има увеличение на проблемните кредити. Но не е голяма вълна. „Тези, които са поискали отсрочка, са го направили отдавна. Едва ли последните дни е голяма вълната“.

Той допълни, че има раздвижване на бизнес дейността. Хората се справят и управляват бизнеса си в условия на пандемия. Засегнати са тези, които са теглили кредити, очаквайки силен туристически сезон. За мен решението е да бъдат оставени тези бизнеси лятото да си направят оборотите.

По думите му не е здравословно да има прекалено дълго удължаване на кредитната ваканция. Тези проблемни бизнеси, ако са закъсали толкова много, няма да могат и да рестартират.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад