"Над 1 милион ваксини на "Пфайзер БиоНТех" пристигат у нас", обяви изп. директор на "Пирогов" Асен Балтов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проф. Асен Балтов - изп. директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" обяви в студиото на "Денят започва", че в България ще пристигнат над 1 милион дози от ваксината на "Пфайзер БиоНТех ".


"От тази сутрин знаем, че са определени 1 259 728 дози допълнително количество, което ще бъде дадено в следващите три месеца. Ваксинационният план ще бъде изпълнен, и силно се надявам че това нещо ще доведе до едно покритие над 70% до края на септември. Става въпрос за ваксината Пфайзер. Силно се надявам, че това което е огромна стъпка напред ще ни позволи да бъдем много по-спокойни", заяви проф. Асен Балтов.

Очаква се ваксините да дойдат през второто тримесечие.

"До днес имаме 500 хиляди ваксинирани, от тях 100 хиляди с втора доза.Това нещо като една база ще доведе до нарастване в следващия месец не по-малко от 500 хиляди ваксинирани. Това е постижима цел за ваксинационните пунктове и общопрактикуващите лекари. Очакваме 2 милиона ваксинирани до края на юни, заедно с преболедувалите, това ще доведе до един натрупан колективен имунитет, така че да живеем по-спокойно и да имаме едно хубаво лято", обяви проф. Асен Балтов в предаването "Денят започва".

Проф. Балтов коментира, че идеята за мобилни екипи все още я има, правят се списъци и след 5 април се очаква да започне ваксинацията на хора, които нямат въможност да отидат на място.

"Ваксинираните са много по-защитени от преболедувалите", отбеляза още проф. Балтов.

 

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад