Диалогът в парламента - коментар на политолозите Слави Василев, Петър Чолаков и Стойчо Стойчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ключов ден в Народното събрание - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС ще бъде подкрепен днес за председател. 

След няколкодневни преговори първата и втората политически сили се разбраха кой да заеме председателското място в парламента и постигнаха договорка за ротационния принцип на председателство - Росен Жерязков ще се ротира на 3 месеца с излъчения от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Председателят на правна комисия ще бъде посочен от ПП-ДБ.

В студиото на "Денят започва" въпросителните около избора очертаха политическият анализатор Слави Василев и политолозите доц. Петър Чолаков и доц. Стойчо Стойчев.

"На е лице формално от инстуционална гледна точка някакъв напредък - партиите, за които ние казахме, че са непримирими врагове и много трудно биха произвели нещо между тях, вече произведоха. Дали това ще бъде устойчив процес предстои да видим, но има джентълменска договорка за съдействие между двете големи партии и това гарантира поне нещо да бъде произведено в това Народно събрание", каза Слави Василев.

Той отбеляза, че парламентът, независимо дали ще излъчи кабинет или не, има законодателни текстове, които трябва да бъдат приети. 

"Аз съм сигурен, че партиите ще ги приемат, защото иначе трудно биха осмислили тази политическа система. Ако и този път нищо не стане, съвсем отиваме в неизвестното", допълни политическият анализатор.

За доц. Петър Чолаков позитивният прочит е, че има пробив, разтопяване на ледовете.

"Трябва да се каже, че ако стратегията на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" е да вляза в една такава трансформационна прегръдка - хем да се прегърнат, хем да не правят коалиция, хем да променят ГЕРБ-СДС, може да сработи само ако ГЕРБ-СДС се съгласят на реформа в прокуратурата и конкретно на по-ефикасни механизма за контрол и разследване на главния прокурор - това ще бъде пробният камък. Когато се гласува такъв работещ механизъм, ще разберем, че ГЕРБ-СДС са се променили. Това е позитивният прочит", обясни политологът.

Според него независимо какво покаже лакмусовият тест партиите на промяната ще загубят електорално, имиджови.

Доц. Стойчо Стойчев вижда, че към момента се случва стратегията на Борисов.

"Той беше този, който предложи сътрудничество с "Продължаваме Промяната", той беше адвокат на някакви коалиционни разговори, каза, че това е по-добрият вариант. За ГЕРБ сигурно е по-добре да бъде в коалиция с "Продължаваме Промяната", отколкото с ДПС и БСП. Въобще всичко изглежда като по конец и може би ще излезе прав като казва, че който е търпелив побеждава", обобщи той.

Какво още казаха коментаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад