Димитър Абаджиев: Позицията на България за изпращане на военна помощ за Украйна е унизителна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това е може би най-тъжният Великден, който преживяваме от Втората световна война насам, нашият свят е подложен на риск не само от тероризма, климатичните промени, но и от един диктатор, който мина границата на своята митология, превръщайки я в една тотална агресия към една независима страна, коментира нападението на Русия в Украйна в "Още от деня" Димитър Абаджиев, бивш посланик на Република България в Кралство Саудитска Арабия.

"Според мен поведението на България изглежда унизително. Позицията на България е унизителна, защото ние искаме от една страна да следваме този обществен договор, който е сключен между българското общество и политическата система преди 20 години, че ние сме част от евроатлантическия свят, от друга страна под сурдинка някак си гледаме да не разсърдим Путин и неговия режим", отбеляза дипломатът.

По думите му това е поведението и на българския парламент - излъчва страх, несигурност, липса на компетентност.

"По принцип в условия на криза е много важно лидерството. Всеки български гражданин би се чувствал спокойно, ако знае какво прави правителството", подчерта Абаджиев.

Според него огромна спекулация е било изказването на бившия служебен премиер Янев, когато казва, че ако ние предоставим военно-техническа помощ на Украйна, по тозюи начин ще удължим войната.

"Той какво казва - да не предоставяме военно-техническа помощ,за да може агресорът по-бързо да приключи с жертвата си. Това наистина е огромна спекулация, скандално", коментира дипломатът.

Какво още каза Димитър Абаджиев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад