Димитър Чобанов: Смятам, че тази актуализация на бюджета няма да бъде последна за 2022 година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Може би съм малко старомоден и поради тази причина си мисля, че доскоро в моя, а и в света на хората, които се занимават с бюджет, да вкараш актуализация на бюджета бе свързано с думичката управленски провал", така в "Говори сега" икономистът и финансист, бивш министър на финансите Любомир Дацов коментира предстоящата актуализация на държавния бюджет.

Интересно е как се обръща общественото мнение и едно нещо, което е свързано с негативизъм, се представя като някакво достижение, допълни той.

По думите му "и преди, когато рекламираха тази актуализация, че ще бъде свързана със структурни реформи, не виждах особен смисъл, защото ако си готов със структурните реформи по средата на годината, беше нормално след два или три месеца, когато се внася бъджетът за следващата година, да подготвиш достатъчно добре стъпките, да видиш как ще ги финансираш, и да го внесеш в парламента за одобрение".

Любомир Дацов подчерта, че в момента се внасят само количествени мерки. Нито една от тези мерки не може да бъде наречена "анти", всички те са "про".   

Според икономиста и преподавател Димитър Чобанов тази актуализация беше предвидена да включи реформите, които не бяха направени в началото на мандата на това правителство. Той се съгласи с мнението на Любомир Дацов, че тези реформи не се виждат все още.

За сметка на това се вижда, че прогнозата на правителството за развитието на българската икономика през настоящата година беше силно сгрешена от гледна точка на подценяване на инфлацията. Той подчерта, че предупрежденията на икономистите не са били чути.

Чобанов допусна, че тази актуализация няма да бъде последна за тази година. Това потвърждава тезата, че правителството не е достатъчно добре подготвено за това, което се случва в момента.

Какво още коментираха икономистите в студиото на "Говори сега" - вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад